Programma

Waregem opnieuw sexy maken

Mensen maken het beleid

Wij willen het beleid dichter bij de mensen brengen door inwoners directe invloed te geven op beslissingen. Geen besluiten meer boven onze hoofden, maar transparantie, inspraak en toegankelijkheid centraal stellen.

Concreet: 

Burgerbudget: Jouw stem, jouw stad. We willen de inwoners in de buurten en wijken uitdagen om zelf concrete acties te ondernemen met een burgerbudget. Zo versterken wij het sociale weefsel in onze buurten en wijken. 

Duizend vragen, 1 gratis meldpunt: één centrale voordeur van de stad voor al je vragen en voorstellen, ondersteund door een virtuele assistent (zoals 1777 in Kortrijk en 1788 in Roeselare).  

Livestreaming van de gemeenteraad om de transparantie te verhogen. 

Dicht bij de burger: Tweejaarlijks een gemeenteraad in elke deelgemeente. 

Burgers aan het woord: Burgerkwartiertje tijdens de gemeenteraad. 

Referenda: Een digitaal referendum bij belangrijke beslissingen, met optie voor papieren stem. 

Op de Koffie met de Burgemeester en Schepenen: een fysiek inspraakmoment voor onze senioren. Iedereen telt mee; onze 65-plussers zijn de stem van de ervaring. 

Bruisende stad 

We willen van Waregem en haar deelgemeenten aantrekkelijke handelskernen maken waar inwoners met trots en plezier naartoe komen. We creëren levendige, veilige en duurzame kernen die bruisen van activiteit en voor iedereen toegankelijk zijn. 

Concreet: 

Ondernemerschap stimuleren: 

Levendige markten: 

Veilige schoolomgevingen: Elk kind verdient een veilige schoolomgeving. 

Veilige fietspaden naar alle scholen. 

Kwalitatieve voetpaden in elke dorpskern. 

Mobiliteitsplan: 

Een Waregemse mindermobielecentrale 

Veiligheidsgevoel versterken: 

Veilige fietsenstallingen met fietsbeugels om je fiets veilig rond te kunnen sluiten  

Netheid:  

Meer groen in iedere buurt.  

Betaalbaar wonen: 

Levendige buurten: 

Mogelijk maken om te huwen op andere locaties dan in het stadhuis. Bijvoorbeeld in park Baron Casier of op dakterras HippoLoggia. 

Kerk als multifunctionele ruimte: 

Iedereen in galop 

Wij willen iedereen de nodige kansen bieden om te genieten in onze Waregemse gemeenschap en extra ruimte creëren voor degenen die zich verder willen ontplooien in hun vrije tijd. Door gerichte ondersteuning en maatwerk willen we ervoor zorgen dat iedereen, ongeacht hun situatie, de hulp en mogelijkheden krijgt om volwaardig en plezierig deel te nemen aan het maatschappelijke leven.  

Grotere ondersteuning kinderopvang. 

Armoede tegengaan: 

De Waregem-app upgraden zodat die alle diensten verzamelt rond winkelen, parkeren,, wegeniswerken, uitgaansmogelijkheden en events (cf. Kortrijk). 

24/7 dienstverlening: meewerken aan bestaande proefprojecten zoals DistriSPOT (cf. Aalter), een automaat waar je 24/7 bepaalde administratieve documenten zoals een internationaal paspoort of een rijbewijs kan ophalen via een digitale kluis. Maar evengoed zelf proefprojecten opstarten voor het afhalen en terugbrengen van uitleenmateriaal, toeristische info, bibliotheekboeken etc. 

Laagdrempelige toegang tot duurzame wind- en zonne-energie voor iedereen (cf. Zonnedelen). Ook als je geen zonnepanelen op je eigen dak kunt installeren, moet je kunnen deelnemen aan grote zonnepaneleninstallaties van bijvoorbeeld bedrijven, verenigingen of de stad. 

De stad maximaliseert het aantal zonnepanelen op haar gebouwen. Overtollige energie moet makkelijk kunnen worden gedeeld. 

Versneld verder inzetten op het elektrificeren van het stadswagenpark, 

Meer publieke en semi-publieke laadpalen

Deelwagens ook aanbieden in de deelgemeenten, nu enkel in het centrum van Waregem. 

We stellen een seniorengids op met alle informatie die je als senior lokaal nodig kan hebben: 

Gratis concessie voor overleden kinderen tot 12 jaar (cf. Brugge).  

Rolstoel met MTB-banden voorzien op alle begraafplaatsen (nu enkel op De Barakke).  

Investeren in dierenwelzijn: 

Afschaffen van de milieubelasting, maar wel eenzelfde budget voorzien voor gerichte klimaatacties.  

Sporters beleven meer: 

Onze jeugd heeft veel talenten en creativiteit. We moeten dit stimuleren door voldoende middelen ter beschikking te stellen, met inspraak van de jeugdraad en de jongeren. 

Actiecampagnes opzetten over omgaan met sociale media voor tieners en hun ouders.  

Sensibiliseren van tieners en ouders over alcohol en drugs, in versterkte samenwerking met de scholen. 

We organiseren gerichte promotiecampagnes op scholen en sociale media om de bekendheid van het OverKop-huis in Wijkcentrum Eikenhove te vergroten bij jongeren. Het is een veilige plek waar je je kan amuseren, rondhangen en vrienden kan ontmoeten. 

Cultuur moet verbinden: Ook goede laagdrempelige initiatieven moeten, in samenspraak met de Cultuurraad, een kans krijgen. Een gevarieerd aanbod is belangrijk.   

Meer cultuur in het straatbeeld: lokale kunstenaars de kans geven om onze stad verder op te fleuren. 

Gebruiksvriendelijkere OC’s voor feesten: We maken onze ontmoetingscentra toegankelijker en praktischer voor het organiseren van feesten en evenementen. 

Het Cultuurcentrum De Schakel moet de mogelijkheid krijgen, zowel praktisch als budgettair, om exposities van privébedrijven te organiseren, net zoals in andere steden. Dit is goed voor de kas en de bezetting van de ruimte. 

We onderzoeken een renovatie van de kapel van de Paters Oblaten van de Stedelijke Kunstacademie zodat we ze erna ook meer kunnen openstellen als concertzaal voor de Waregemse culturele verenigingen. 

Wij zetten ons in voor voldoende en toegankelijke opslagruimtes voor alle verenigingen.